sunnuntai 26. huhtikuuta 2009

Ketterästi kuin...dahu?

87,5 kg, löysin oikotien, "korkeanpaikanleiri" toimii useammallakin tavalla ja nopeammin kuin odotettu. No tätähän tää on vuorellakin, nestehukkaa. Olo ei kuitenkaan ole ihan yhtä ketterä kuin vuorivuohella, vaan pikemminkin fiilis kuin legendaarisella dahulla. Joidenkin mielestä kyseinen eläin on pelkkä myytti, mutta kaverini vannovat nähneensä kyseisen eläimen extreme-heimon jäsenen Val d'Iseren rinteillä vuonna 1998. Noitahan metsästetään (sukupuuton partaalle) seuraavasti; pahaa-aavistamaton eläin on kaikessa rauhassa kaltevalla vuoriniityllä (jyrkänteen yläpuolella) syömässä luonnollista ravintoansa, vuoriheinää ja edelweisseja. Metsästäjä lähestyy eläintä takaa ja päästyään sopivalle etäisyydelle (n.50m, lähemmäksi ne eivät raportoidusti ihmistä milloinkaan ole päästäneet) viheltää, jolloin dahu kääntyy vihellyksen suuntaan ja loput älykäs lukijakuntamme osaakin jo päätellä itse. Dahuja on kahta pääheimoa (kuten ruuveja), vasemmalle kiertäviä ja oikealle kiertäviä. Ne voivat lisääntyä tietyissä olosuhteissa keskenään, mutta eivät ole lisääntymiskykyisiä toisessa polvessa. Asiasta kiistellään, johtuuko tämä vain "sekajalkaisuuden" tuomasta epätasapainosta, joka johtaa ennenaikaisen kuolemaan vai geenien yhteensopimattomuudesta (vrt. muuli). Lisäksi tavataan eri kaltevuuksiin sopeutuneita yksilöitä. Tietämykseni tästä eläimestä rajoittuu tähän, mutta Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy kyllä lisätietoa hakusanalla dahu.

4 kommenttia:

  1. Punnitus eilen salilla: 92 kg eli 182-senttiselle hieman liikaa. Olisi kai pitänyt valita se korkeanpaikanleiri, niin pääsisi nopeammin vuorikuntoon. Mutta ehkä tämän päivän vajaan kolmen tunnin maastopyörälenkki korjasi tilannetta hieman, ja lisää korjausta on luvassa illan sulispeleissä...

    VastaaPoista
  2. Edelweissista tuli mieleeni "Asterix ja alppikukka". Toivottavasti ei käy kuten Obelixille siinä...

    VastaaPoista
  3. Kommentoisin vielä Kaitsu faasiteoriaa: - Puhuttaessa Arin kotioloista, teoreettisena mallina kanatta käyttää täydellisesti eristettyä systeemiä (olet varmasti tietoinen Arin ankeista kotioloista, kun mies-parka ei neljän seinän sisältä mihinkään tuulettumaan pääse). Eristetyn systeemin tasapainotilassahan faasien kemialliset potentiaalit ovat yhtä suuret. Tämä merkitsee sitä, että faasien hiukkasmäärät eivät muutu. Mikäli kahden systeemin kemialliset potentiaalit ovat erisuuret, partikkelit virtaavat korkeamman kemiallisen potentiaalin systeemistä matalampaan ja termodynaaminen tasapainotila säilyy.


    Vuohesta...
    Hieman pelottavalta kuulostaa, jos mies vertaa itseään ihan vapaehtoisesti vuoheen (= pukkiin). Tämä eläin ei nimittäin hyvistä kiipeilytaidoistaan huolimatta symbolisoi ihannemiestä ainakaan epästabiilissa tilassa (joka saavutetaan, kun Ari poistuu vuorille suljetusta systeemistä) olevan naisen mielessä. Voin toki olla väärässäkin.

    Tueksi väitteelleni muutama selitys Suomenkielen sanalle pukki:

    • pukki, koiraspuolinen vuohi
    • pukki, teline (esim. veneen alle)
    • pukki, seksuaalisesti aktiivinen mies (vrt. Pukki Lemminkäinen ja kreikkalaisen mytologian Pan)
    • pukki, virheellisen vastauksen merkki koulutehtävissä
    • pukkitappelu, kilvoittelulaji, jossa istutaan hajareisin vastakkain puupukin päällä ja mätkitään vastustajaa säkillä – tästä kehittyi myöhemmin nykyaikainen nyrkkeily (vrt. engl. nyrkkeilyä tarkoittava sana ”boxing”)
    • olla pukilla, sukupuoliyhdyntä miehen kannalta
    • puhu pukille, epäuskon ilmaisu
    • pukki kaalimaan vartijana, epäluotettava asianhoitaja

    On olemassa myös sanonta: ”Mitä vanhempi pukki, sitä kovempi sarvi.” Mitähän se sitten ikinä tarkoittaakaan...

    Janille tiedoksi: Jos vuohilaumaan viedään vieras yksilö, saattavat ne käyttäytyä hyvinkin aggressiivisesti.

    VastaaPoista
  4. Tarkoitukseni oli vain verrata ibexin ketteryyttä ja kiipeilytaitoja omaan eilisaamuiseen olotilaani, jossa tasaisella alustalla kävely/seisoskelu oli haasteellista, kuten dahulla.

    Tuosta listasta puuttuu muuten joulupukki, joka myös on täysin eri maata kuin minä. Tunnettu tosiasiahan on, että joulupukki ei ole lahjaton.

    VastaaPoista